Perus uunilohi on helppo ja maukas ruokalaji, mutta erilaiset lohipastat ovat myös herkullisia ja niitä tulee omassa arjessa harvemmin testattua. Päädyinkin tällä kertaa tekemään kokeilun valmiiksi maustettujen ruokakermojen kanssa. Lohen kanssa on vaikea epäonnistua, mutta tämä suoraviivainen kokeilu oli iloinen ja herkullinen yllätys.
Ainekset:
- Lohifilee - 600-700 g
- Maustettu ruokakerma: sitruuna ja pippuri - 5 dl
- Maustettu ruokakerma: juusto - 2 dl
- Tilli (kuivamauste)
- Sitruunapippurimausteseos
- Suola
- Pasta (vaalea hyvälaatuinen spagetti) 400 g
Valmistelut:
- Laita uuni kuumenemaan tasalämmöllä 200 celsiusasteeseen.
- Varaa iso uunivuoka (tai uunipelti leivinpaperilla).
- Varaa pienempi vähintään 1 litran kattila kastikkeelle ja isompi kattila pastalle.
Ohjeet:
- Huuhtele lohifilee ja taputtele se paperilla kuivaksi. Nypi ruodot pois.
- Laita lohi uunivuokaan (tai pellille) ja mausta pinta sitruunapippurimausteseoksella ja tilillä ja pienellä määrällä suolaa. Sitruunapippurimausteseoksessa on yleensä suola mukana. Jos näin ei ole, mausta hiukan runsaammin perus suolalla.
- Paista lohi uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 min.
- Anna kypsän lohen levähtää muutama minuutti ja nosta sitten lohi nahkalta lautaselle tai kippoon. Pieni lohi itselle mieluisan kokoisiksi paloiksi. Palat saavat olla melko pieniä.
- Laita pasta keittymään isoon kattilaan suolaveteen. Älä lisää öljyä keitinveteen. Keitä kunnes pasta on kypsää ja valuta vesi. Tavoite on, että pasta valmistuu samoihin aikoihin kuin kastike.
- Laita pienempään kattilaan 5 dl sitruunalla ja pippurilla maustettua ruokakermaa ja 2 dl juustolla maustettua ruokakermaa. Lämmitä hiljalleen kiehuvaksi pohjaa myöten hämmentäen.
- Kun kerma kiehahtaa, lisää lohi kerman sekaan ja lämmitä kastike kiehuvaksi rauhallisesti hämmentäen. Anna kiehua muutama minuutti.
- Kippaa koko kastike pastan sekaan ja sekoita rauhallisesti tai annostelee pasta ja kastike lautaselle ja sekoita. Pienten lasten kanssa jälkimmäinen strategia voi olla voittava, koska pastan makua voi säädellä kastikkeen määrällä. Paras tulos syntyy kun pasta on irtonaista ja juuri valmistunutta. Tällöin pasta imee kastiketta hyvin itseensä.
Tarjoile salaatin tai kasvisten kanssa.
Toivottavasti maistuu. Ainakin meidän taapero tykkäsi.
Arkirohkeutta keittiöön.
-Safka-isi-
