Muhennokset, padat ja keitot ovat arkiruuan perusta. Näin on ainakin meidän perheessä. Tämä resepti pohjautuu perinteiseen tomaattiseen jauhelihakastikkeeseen, mutta tässä muunnoksessa osa jauhelihasta on korvattu linsseillä ja kypsennys tapahtuu pannun tai kattilan sijaan uunivuoassa. Tuloksena on helppotekoinen ja herkullinen muhennos, jota on helppo tuunata oman maun mukaan maustamalla vaikka chilillä tai juustokuminalla.
Muhennokseen voi listätä linssien kanssa vaikka hienoa porkkanaraastetta, hienonnettua pinaattia, pakastepinaattia tai sieniä tuomaan lisää ruokaisuutta.
[Iteraatio 1. Huom. resepti tarkentuu sitä mukaa, kun saan iteroitua ja testattua eri versioita]
Ainekset:
- Naudanjauheliha - 400 g
- Punaiset linssit - kuivattuna 1,5 dl tai nesteessä 1 prk (~380 g)
- Tomaattipyre - 500 g (1 prk)
- Tomaattimurska - 500 g (1 prk)
- Sipuli - 1-2 kpl
- Valkosipuli - 1 kpl
- Mustapippuri
- Suola
- Paprikajauhe
- Basilika
Valmistelut:
- Uuni tasalämmölle 225 celsiusastetta
- Kiehauta vähintään 2 dl vettä
- Ota valmiiksi korkea uunivuoka (esimerkiksi pyöreä vuoka)
Ohjeet:
- Lisää korkean uunivuoan pohjalle sormihyppysellinen suolaa, mustapippuria ja basilikaa.
- Aseta jauheliha vuoan pohjalle. Painele ja lohko jauheliha vuoan pohjalle (tavoittteena on nopeuttaa kypsymistä ja parantaa maustumista).
- Lisää jauhelihan päälle hyppysellinen suolaa, 1 rkl paprikajauhetta, noin 1 tl mustapippuria ja 1 rkl basilikaa.
- Lohko 1 valkosipuli isoiksi paloiksi jauhelihan päälle. Palat kannattaa painella jauhelihaan, etteivät ne pala.
- Laita vuoka jauhelihoineen 225 celsiusasteiseen uuniin ja paista noin 30 min.
- Kuivat linssit:
Huuhtele kuivatut linssit kylmällä vedellä. Lisää linssit ja 0,5 tl suolaa 1,5-2 dl:aan kiehuvan kuumaa vettä hautumaan siksi aikaa kun jauheliha kypsyy.
Liemessä säilötyt linssit:
Huuhtele linssit, lisää 0,5 tl suolaa ja laita odottamaan vuokaan lisäämistä. - Pilko 1 iso sipuli tai kaksi pientä sipulia valmiiksi odottamaan vuokaan lisäämistä.
- Murenna kypsennetty jauheliha lastalla tai lusikalla itselle sopivankokoiseksi muruksi vuoassa (lapsille murennan jauhelihan pieneksi).
- Lisää pilkottu sipuli ja linssit vuokaan (hautumassa olevat kuivat linssit nesteineen).
- Lisää 500 g tomaattipyreetä ja 500 g tomaattimurskaa vuokaan.
- Lisää suolaa, mustapippuria ja basilikaa oman tai lasten maun mukaan. Sekoita jauheliha, linssit, tomaattisoseet ja mausteet vuoassa. Mausteet voi myös lisätä myöhemmin sekoituksen yhteydessä, jolloin maistaminenkin onnistuu.
- Paista uunin alatasolla 30-45 min 225 celsiusasteessa. Sekoita paistin aikana kertaalleen ja lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä, jos näyttää siltä että muhennos kuivuu liikaa (kuivat linssit imevät vettä).
- Tarjoile perunan tai pastan kanssa. Jauhoiset perunat ja lusikallinen smetanaa sopivat hyvin muhennoksen kanssa.
Toivottavasti maistuu.
Arkirohkeutta keittiöön.
-Safka-isi-